1.1 trilyon vergi tahsil edilemedi
23 Ağustos 2024 Cuma
Borç yapılandırma çare olamadı, devletin alacağı vergi tutarları sürekli artıyor. Devletin tahsil edemediği vergi gelirleri temmuz ayı itibarıyla . . . .
1.1 trilyon vergi tahsil edilemedi
1.1 trilyon vergi tahsil edilemedi

Nedim Türkmen

Borç yapılandırma çare olamadı, devletin alacağı vergi tutarları sürekli artıyor
Devletin tahsil edemediği vergi gelirleri temmuz ayı itibarıyla 1 trilyon lirayı aştı. Vergi dairelerinin tahsil edemediği 1.1 trilyon liralık alacakları söz konusu

Gerek vergi idaresi gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tahsil edemediği alacak tutarı, ülkemizin gündemine belediyelerin ödenmeyen vergi ve SGK borçları nedeniyle tekrar geldi. Bugün sizlere, 31.07.2024 tarihi itibarıyla sürekli büyüyen ve tahsil edilemeyen vergi alacakları konusunun bir analizini yapmaya çalışacağım.

KREDİ OLARAK KULLANILIYOR

Ekonomik sıkılaşma kapsamında krediye erişemeyen işletmeler aylık gecikme zammı oranının %4.5’e çıkartılmasına ve 1 yıldır vergi müfettişleri koordinasyonunda tahsilatı hızlandırma çalışmalarına rağmen borçlarını ödeyemiyor ya da ödemiyorlar.

En son çıkartılan 7440 sayılı Kanun kapsamında, yapılandırılabilecek olan borç toplamı 31.12.2022 tarihi itibarıyla 552 milyar TL idi. Yapılandırma düzenlemelerine rağmen devletin tahsil edemediği vergi gelirleri toplamı 31.12.2023 tarihinde 874 milyar TL, 30.06.2024 tarihinde 1 trilyon 141 milyar 328 milyon TL ve 31.07.2024 tarihi itibarıyla da 1 trilyon 112 milyar 205 milyon TL’ye düştü. Bu düşüş temmuz ayında Gelir Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemelerinin tahsilatı nedeniyle oluştu. Sonuç olarak, aylardır vergi idaresinin tahsil edemediği 1 trilyon TL’nin üzerinde alacağı söz konusudur.

500 MİLYAR TL KDV VE GELİR VERGİSİ TEVKİFATI TAHSİL EDİLEMEDİ

31.07.2024 tarihi itibarıyla vergi türlerine göre tahsilat/tahakkuk oranlarını ve tahsil edilemeyen vergi tutarlarını gösteren tablo aşağıda yer almaktadır.

yukarıdaki tablodan da açıkça görüleceği üzere; vergi gelirlerinde tahsilat/tahakkuk oranı 73.8, bu oran dahilde alınan KDV’de 54.2 ve Gelir Vergisi tevkifatında 80.9’dur. Vergi mükellefleri krediye erişemeyince kendilerinde emanet bulunan KDV tahsilatlarını ödemeyerek kredi olarak kullanmaktadırlar. Hatta ekonomik krizin etkileriyle çoğunlukla işçi ücretlerinden yaptıkları gelir vergisi tevkifatını da ödemiyor ya da ödeyemiyorlar.

KÜÇÜK İŞLETMELER BÜYÜK SORUN

Ödenmeyen vergi borçlarının yaklaşık 450 milyar TL’sinin fiktif yani hiçbir surette tahsil edilemeyen alacak olduğunu düşünüyorum. Sorunun kaynağını Türkiye’deki işyerlerinin %87’sinin 1 ile 10 işçi çalıştırması ve 10 milyon TL’yi aşmayan cirolara sahip olmasında aramak gerekmektedir. Küçük ve verimsiz işletmelere sahip vergi mükelleflerinin önemli bir kısmının karnını doyurmak için vergi ödemediği sistem bu sonucu doğurmaktadır. Sonuçta ticari faaliyetinden kâr etmediği halde devlet yardımlarıyla ya da vergi ödemeyerek sistem içinde kalan işletmelere artık müsamaha gösterilmemelidir. Herkes patron olacak diye bir kural mı var?


ALTI BORÇ YAPILANDIRMASI ÇÖZÜM OLMADI

Ülkemizde, son 7 yılda 6 kez yapılandırma ve af içeren düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeler çerçevesinde 31.07.2024 tarihi itibarıyla yapılan toplam tahsilat 402.473.318.072,29 TL’dir. Bu kadar sık çıkartılan yapılandırma düzenlemelerine rağmen sürekli tahsil edilemeyen vergi alacağının artması; işletmelerin eski borcu yapılandırıp yeni dönem borçlarını ödemedikleri, özellikle KDV ve Gelir Vergisi tevkifatını ödemeyerek kredi olarak kullandıkları ve IMF raporuna göre toplam mükelleflerin %13’ünü bulan zombi şirketlerin doğal yansımasıdır. Maliye’nin elektronik hacizlerinden bunalan mükellefler yeni bir yapılandırma beklemekle beraber bunun yakın dönemde olmasını beklemiyorum. Rakamlar yapılandırma sisteminin başarılı olmadığını gösteriyor. (Sözcü)
REKLAM ALANI
“Geçici Vergi Dönemlerinde Soru ve Cevaplarla Enflasyon Düzeltmesi” Açılış Konuşması
REKLAM ALANI
Türk vergi sistemi mükelleflerin ödeyecekleri vergi miktarının hesaplanacağı vergi matrahını kendilerinin tespit ederek beyan etmeleri esasına dayanır
Anayasamızın 138. maddesine göre hâkimler, Anayasa’ya kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Bu . . . .
Uzun yıllardır uygulanmakta olan ve şirketlerin aktifinde iki yıldan fazla kayıtlı taşınmazların satışından elde edi­len kazançların kurumlar . . . . .
Maliye Bakanlığı İş Yapacam, Ekonomiyi Düzeltecim Derken Kendi Ayağına Kurşun Sıkmaya Devam Ediyor.
Tebliğ taslağının geliştirilmesi ve yayımlanmaya hazır hale getirilmesi için Başkanlığımızca çalışmalar devam etmekte olup
Enflasyon, ağustos ayında yüzde 2,47 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 51,97 olarak hesaplandı. Ekonomistler, ağustosta . . . .
Her 100 TL vergi tahsilatının 72 TL’sini tüketim vergilerinden karşılayan devlet, şirketlerin yarısının zarar ya da matrahsız beyanname . . . .
Yılın ilk 7 ayında 4,3 trilyon lira vergi toplamayı hedefleyen Maliye, 3,8 trilyon lira tahsilat yapabildi. Gelir vergisinde hedefi bulan Maliye, . . . .
1976 yılının 3 Şubat günü Kayseri’deki Yılmaz Öztaşkın, New York’ta yaşayan kuzeni Yavuz Altop’a telefon etti:
Sevgili okurlarım, burada ısrarla üzerinde durduğum ve sık sık gündeme getirdiğim bir konu var.
Tüm kamuoyunun malumu olduğu üzere; enflasyon düzeltmesi şartları oluştuğu ilk günden bugüne kadar, . . . .
Ülkemizi bağımsızlığa kavuşturan,bağımsız yaşamak için mücadele eden tüm mazlum milletlere rehber olan Türk milletinin ve ordumuzun . . .
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu’nun 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesaj; “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz,
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Abdil Erdal, 30 Ağustos zaferinin ülkemizin özgürlük simgesi olduğunu söyledi.
3/7/2024 tarihli ve 32591 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 161 sayılı Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair - - - - -
2023 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda Türkiye . . . . .