Kasa hesabında fazla para tutmak artık riskli değil mi?
01 Aralık 2025 Pazartesi
Danıştayımızın bazı kararlarından hareketle, sosyal medyada meslektaşlarımızın şişkin kasa hesabına adat yapılmasına gerek yok şeklin­de . . . .
Kasa hesabında fazla para tutmak artık riskli değil mi?
VERGİ POLEMİKLERİ

Kasa hesabında fazla para tutmak artık riskli değil mi?

Zeki GÜNDÜZ
zeki.gunduz@dunya.com

Danıştayımızın bazı kararlarından hareketle, sosyal medyada meslektaşlarımızın şişkin kasa hesabına adat yapılmasına gerek yok şeklin­de de algılanabilecek paylaşımları, yargı kararları ve bu kararların ele alınış şekli nedeniyle ben de bir şeyler yazma gereği duydum. Kasa affı kavra­mını bilirsiniz. Özellikle küçük ve orta boy işlet­melerde aslında şirketin içinde olmayan, şirket dışına çıkmış nakitler, sanki para şirketin kasa­sında duruyormuş gibi gösterilebilmekte. Vergi aflarında bir miktar ödeme alınarak kasada olma­yan bu tutarların silinmesine izin verilir. Benzer bir durum ortaklar cari hesapları için de geçerli­dir. Kasa hesabında yüksek tutarların varlığı öte­den beri vergi incelemesine alınma, eleştiri se­bebidir. Şimdilerde bilançolardan anında tespit edilmesi ve Mali İdarenin yeni inceleme yakla­şımı nedeniyle konu çok hızlı sorgulanır ve işlem yapılır hale geldi. Bu konudaki inceleme eleştiri­leri adeta otomatiğe bağlanmış bir şekilde sürü­yor. Kasada varlığı ispatlanamayan yüksek bir tu­tar hesaben gözüküyorsa, bu tutar ortaklar tara­fından kullanılıyor varsayılarak, kapatılana kadar piyasa/emsal faiz oranları üzerinden faiz geliri ve faiz üzerinden de kdv tarhiyatları yapılıyor.

Yüksek kasa hesabı iyi mükellefliğe de işaret ediyor olabilir mi?

1.Şirketin gelirlerinin kayıt altında, fatura dü­zenlenerek gelir kaydı yapılmış olduğunu,

2.Şirketin sahte belge kullanarak bu gelirlerini azaltma çabasına girmediğini,

3.Şirketin bu tutarları kasa hesabı yerine, mu­hasebe hilelerine başvurarak başka hesaplarda göstermeye çalışmadığını gösteriyor.

Neden kasa hesabı şişer?

1.Bir kısım belgesiz harcamalar,

2.Şirketin açıktan ödenen ücretler gibi aslında maliyet oluşturan ödemeleri,

3.Ortakların şirketten bu tutarları çekmiş ol­maları ilk etapta aklıma gelen sebepleri oluşturu­yor. Aslında şahıs işletmesi olması gereken birçok şirket, görünümde şirket olmalarına rağmen şa­hıs işletmesi gibi işletiliyor. Ortaklar şirketlerinin kasası ile ceplerini bir görüyorlar. Bu nedenle de hesaben kasada görülen tutarlar gerçekte şirket hesaplarında olmayabiliyor. Bir kısım mükellef­lerin büyüklükleri, iş modelleri, yaygın şube ağları vb birçok gerekçe ile kasada görülen nakit gerçe­ği yansıyor da olabilir. Bazı mükellefler nakdi dö­viz veya kıymetli madenler şeklinde gerçekten de banka yerine şirket veya evindeki kasasında mu­hafaza ediyor da olabilir. Tüm bu nedenlerle ger­çekten kasada bulunan miktar var mı yok mu tes­pit edilmeli, açığın sebebi anlaşılmaya çalışılma­lı ve şirketin konuya ilişkin izahları da alınarak vergisel bir sonuca varılmalıdır.

Yüksek kasa hesabı nedeniyle artık adat yapılmayacak mı?

Yargı kararlarını bu yaygın, otomatiğe bağlan­mış, basma kalıp, standart eleştiri ve tarhiyatlarla birlikte okumak ve değerlendirmek gerekiyor. Da­nıştay kararlarına bu gözle baktığımızda, karar­ların kasa hesabına adat yapılıp yapılmayacağın­dan ziyade incelemelerin varsayıma dayalı yapıl­ması, şirket kayıtlarının yeterince incelenmemiş olması gerekçelerine dayandığı görülecektir. De­taylı incelemelere, ispata, somut delile dayanan eleştiriler halen yargı tarafından onaylanmakta, iptal edilmemektedir. “VDDK’nın 09.04.2025 ta­rih, E:2023/415 K:2025/255 emsal kararında ya­pılan cezalı tarhiyatın şu gerekçelerle iptal ettiği görülmektedir :

1. Kasa bakiyesinin gerçekten işletmede bu­lunmadığına dair somut tespit yapılmamıştır.

Yalnızca muhasebe kayıtlarında yüksek bakiye görülmesi, fiilen ortaklara para kullandırıldığının kanıtı sayılamaz.

2. İşletmenin nakit ihtiyacının ne olduğu araştırılmamıştır.

Müfettiş tarafından belirlenen günlük nakit ih­tiyacı hiçbir ekonomik veriyle desteklenmemiştir.

3. Ortaklara para aktarıldığına dair banka hareketi, cari hesap ilişkisi veya üçüncü kişi beyanı gibi hiçbir kanıt bulunmamaktadır.

4.Varsayıma dayalı vergilendirme yapıla­maz. Vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyetinin somut kanıtlarla ortaya konması zorunludur. Bu karar, özellikle iki noktada kritik öneme sahip; İl­ki, tek başına yüksek kasa bakiyesinin artık ceza­lı tarhiyata yeterli sayılmaması. İkincisi ise ver­gi idaresinin, iddiasını güçlü ve objektif delil­lerle ispatlamak zorunda olduğuna ilişkin açık vurgudur.” *(Kasa Hesabı İncelemelerine Yargı­dan Fren,18.11.2025,Erol Çember,YMM)

Şirketler ne yapmalı?

Bu kararlar , yüksek kasa hesaplarında artık problem yok anlamına gelmez. Çünkü yüksek ba­kiye bir inceleme ve eleştiri nedeni olmaya devam edecektir. Bu kararları ben vergi inceleme birim­lerine dönük olarak, incelemelerin varsayıma da­yalı, noksan, yüzeysel yapılmasına yönelik olarak algılıyorum. Bu nedenle bu tür kararları görerek rahatlamayın derim.(Dünya)
REKLAM ALANI
1- Dündar " Esnaf Odaları Kuruluş Amaçlarının Dışına Çıkmış Olup, Defter Tutmak Bizim Harcımız Değildir. Esnaf Odaları Kendi Görevlerini Yapamıyor. Kendi Görevini Yapamayan Esnaf Odaları Mali Müşavirlik İşini de Mali Müşavirlere Bırakılmalıdır. Defter Tutmak Mali Müşavirlerin Yasal Hakkıdır" Dedi.
REKLAM ALANI
Finansal karar alma modellerinin önemli bir bölümü, karar vericilerin tutarlı tercihler yaptığı, . . . .
Otomobil alım-satımında eski usul 1 Ocak 2026 itibariyle son erdi. Noter öncesi kontroller, satıştan önce zorunlu trafik sigortası ve . . . .
Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı ye­rin vergi dairesi tarafından her yıl ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilir.
Yemek yardımı, işverenlerin çalışanlarına sağladığı bir sosyal hak olup, iş gücünün verimliliğini artırmak, çalışanların motivasyonunu . . . .
Ülkemizde yaşanan deprem felaketleri aslında konutların yenilenmesi gerektiği konusunu beraberinde getirmiş, son yıllarda gerek kentsel . . .
ikinci toplantının 06.02.2026 günü saat 14.00 de İstiklal Cad. No: 146 kat 3 Taksim İSTANBUL adresindeki İstanbul YMM Odasının Toplantı . . .
(2026-2025-2024- 2023 - 2022 - 2021 - 2020 -2019 -2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 ve Diğer Yılları İçerir)
Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazançlarla ilgili 40’ncı ve serbest meslek erbabı ile ilgili 68’inci maddesinde 7194 sayılı kanunla yapılan . . . . .
30.12.2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlan 49 Sıra No.lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ile;
Video ve Fotoğraf Çekimleriniz İtina ile Yapılır
Bazı vergi indirim ve istisnalarından yararlanabilmek için, yasal düzenleme gereği, pasifte özel bir fon hesabı açılması gerekiyor . . . . .
Bilindiği üzere; 7571 sayılı Kanun uyarınca 2025, 2026 ve 2027 hesap dönem­lerinde enflasyon dü­zeltmesi uygulaması ertelendi. . . .
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM) mesleği; vergi sisteminin sağlıklı işlemesi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele . . . .
Marmara Üniversitesi bir tarihtir. 143 yıllık bir koca çınardır.Yaşam yeri, faaliyet alanı hep Sultanahmet olmuştur. Çok büyüyünce başka . . .
Mali İdarenin elektronik ortamda defter, belge düzenlenmesi, muhafazası, beyan­ların verilmesi ve alınması, bunların kontrolü alanında attığı . . .
Bütçe sadece rakamlardan ibaret değildir. İktidarın kimden yana tercih kullandığını gösteren bir “turnusol kağıdı”dır. Söylemlerden . . . .
Türkiye'de çalışma hayatında köklü değişiklikler öngören Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı.
Genel Kurul, TSK’nın deniz görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkere ile en düşük emekli aylığı ve trafik cezalarını içeren kanun . . .