Meslektaşlarımızı Bekleyen Bir Sorun Daha ........!
Gürsel Yurtbahar / SMMM/Antalya
Meslektaşlarımız geniş çerçeveyi kapsayan devamlı değişken mevzuat ve beş bölümlük geniş sorumlulukları ( 13.06.2018 tarihinde yayınlanan MESLEĞİMİZ…’ başlıklı yazımı okuyunuz ) içinde, zamanın her saatinde MESLEK SEVGİSİNİN düşünerek kamu görevi olarak çalışan kişilerdir.
Bu sorumluluk ve bilinç içinde sözleşme yaptığımız mükelleflere verilen hizmetleri her ortamda savunmak-açıklama yapmak ve sahip çıkma bilinci içinde bulunmaktayız…
Yaşanmış bir olaya istinaden;
Bir iş yerine gelen iki kişi Maliyeden geldiğini belirtikten sonra şikayet olduğunu söyleyerek fiili inceleme yapıyor. Ertesi gün de iş yeri sahibi ile meslektaş ile ilgili vergi dairesi giderek bir gün önce gelen kişiler ile zorunlu olarak kaydı incelemeye başlıyorlar.
Günün büyük kısmını şikayete edilen konuları bulmak için çaba gösterdiler.
Samanlıkta iğne arar gibi şikayet konusunu aradılar
……………aradılar ……….
aradılar……. sonuç bulamadılar…..
İŞ YERİ SAHİBİ bu süre zamanında iş yerinden uzak kalması nedeni ile kazanç kaybına uğradı….
MALİYECİLER bu süre içinde çaba gösterdiler…. Vakit kaybettiler….Belki gerçek vergi kaybına neden kayıplardan uzak kaldılar…..
MESLEK MENSUPLAR bu süre içinde önceden planlanan, mükellefler için yapılması gereken işlerden
Uzak kaldılar…
Zamanlı işlerini yapamadılar….
Belki de yetişmeyen beyannamelerden ceza yediler……..
SONUÇ olarak şikayet edenin gülmesi dışında şikayet konusun dışında tarafların zaman –maddi-manevi sıkıntıya dönen vergisel boyutu olmayan bir çalışma olmuştur…..
ŞİKAYET KONUSU İSE ; FATURASIZ MAL SATMA…….. KDV PAZARLIĞI… VB….
ŞİKAYET YERİ : CİMER……
“CİMER, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi” ifadesinin kısaltmasıdır. CİMER, dilekçe hakkı ve bilgi edinme hakkının kullanımı için oluşturulan elektronik bir kamu hizmeti aracıdır.
CİMER başta 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu olmak üzere; Anayasal haklar arasında yer alan dilekçe ve bilgi edinme haklarının kullanımıdır.
CİMER, Devletin Yasama-Yürütme-Yargı organlarından yalnızca Yürütme (idare-kamu yönetimi) kısmını kapsamaktadır.
Şikâyet ve ihbarda bulunma hakkı Anayasal bir hak olmakla birlikte bu hakkın kötüye kullanılmasının da hukuken yaptırımları bulunmaktadır”( 50 soruda CİMER kılavuzundan )
Dilekçe verme hakkının kullanan kişi; mağduriyetinin giderilmesi, memnuniyetinin belirtilmesi, önerin kabulü veya daha iyi hizmet almayı amaçlarken; dilekçeye taraf olan kişilerinin mağduriyetlerini düşünmeden konuya hedef olan kişi dışındakilere de zarar vermektedir. Özellikle
Vergi / S.G.K. / iş kanuna istinaden verilen şikâyet dilekçelerinde, taraflar arasında çözüm noktası MESLEKTAŞLARIMIZ olmaktadır.
ÇÖZÜM VARSA MESLEKTAŞLARIMIZ VARDIR…
ÇÖZÜM YOKSA MESLEKTAŞLARIMIZ DİKKATE ALINMAMIŞTIR….
SONUÇ;
50 soruda CİMER kılavuzunda da belirtildiği gibi;
Şikayetçi DÜRÜSTLÜK VE İYİ NİYET KAVRAMINDA olmalı ve şikayet konusunda ASILSIZ ise HAPİS cezasını göz önüne bulunduracağına konusunda taahhüde bulunmasına rağmen,
Şikayet konusun ilgilendiren-ispatlayan belgeleri istenmesi,
Konu ile ilgili kendisinin bilgi vermesi istenmeli,
Bu işlemler yapıldıktan sonra haklı ve somut bir şikâyet ise,
Gerekli işlemlerin yapılması daha uygun olur….
Saygılarımla…