Nakdi sermaye artırımını teşvik indirimi
22 Nisan 2025 Salı
6637 sayılı kanunla Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “diğer indirimler” başlıklı 10. maddesine eklenen (ı) bendi ile şirketlerin nakit yoluyla . . . .
Nakdi sermaye artırımını teşvik indirimi
HUKUKA GÖRE

Nakdi sermaye artırımını teşvik indirimi

Bumin DOĞRUSÖZ

6637 sayılı kanunla Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “diğer indirimler” başlıklı 10. maddesine eklenen (ı) bendi ile şirketlerin nakit yoluyla sermaye artırımlarını teşvik etmek, bu yolla yabancı kaynak yerine özkaynağa yönelmelerini özendirmek amacıyla bir teşvik düzenlemesi getirilmiş ve 1.7.2015 tarihinden sonra uygulanmaya başlanmıştır. Bu düzenlemeye göre, sermaye şirketleri, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan "Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı" dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50’si kurumlar vergisi beyannamesinde kurum kazancından indirileceklerdir.

Bu %50 oranı, kanunun yayımından sonra Bakanlar Kurulu kararı ile bazı haller için yükseltilmiş, bazı haller için ise sıfıra indirilmiştir. Anılan Bakanlar Kurulu kararı 30.6.2015 günlü Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.  Öte yandan 7338 sayılı kanunla yapılan değişiklikle nakdi sermaye artırımının yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için indirim oranının %75 olarak uygulanması öngörülmüş, 7417 sayılı kanunla yapılan değişiklikle de bu teşvikten yararlanmaya süre sınırlaması -toplam beş hesap dönemi- getirilmiştir.

Maliye Bakanlığı, gerek kanun düzenlemesinin gerek Bakanlar Kurulu kararının uygulamasına ilişkin görüşlerini 9 sayılı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile açıklamıştır.

Daha sonra yayımlanan 10 sayılı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde sermaye avansları konusu da açıklığa kavuşturulmuştur. Bu düzenlemeye göre, ileride gerçekleştirilecek sermaye artırımından kaynaklanan sermaye taahhüdünün yerine getirilmesinde kullanılmak amacıyla, sermaye artırımına ilişkin karardan önce ortaklar tarafından sermaye avansı olarak şirketin banka hesabına yatırılan tutarların;

a) Banka hesabına yatırıldığı tarihten itibaren şirketin bilançosunda öz sermaye kalemleri arasında yer alan “Diğer Sermaye Yedekleri” hesabında izlenmesi,

b) Banka hesabına yatırıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminin sonuna kadar bu tutarlarla ilgili sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil ettirilmesi şartıyla, söz konusu kararın ticaret siciline tescil ettirildiği tarih esas alınarak indirim uygulamasında dikkate alınması mümkündür.

İdari anlayışa göre; şirketin banka hesabına yatırıldığı tarihi kapsayan hesap döneminde sermayeye eklenmeyen sermaye avansı niteliğindeki tutarların, izleyen hesap dönemlerinde sermayeye eklense bile indirim uygulamasında dikkate alınması mümkün değildir. Ancak bu açıklamanın yasal bir dayanağı olmadığı kanaatindeyim.

Yargı anlayışı idari anlayışın aksi yönünde
Ayrıca, şirketin banka hesabına yatırıldığı tarihten itibaren bilançoda öz sermaye kalemleri arasında yer alan “Diğer Sermaye Yedekleri” hesabında izlenmeyen tutarlar için, ilgili hesap döneminde bu tutarları kapsayan sermaye artırımı gerçekleştirilse dahi indirim uygulamasından faydalanılması mümkün bulunmamaktadır. Ortak tarafından sermaye avansı bankaya yatırıldığında, önce ortaklara borçlar hesabına alınsa, sonra “diğer sermaye yedekleri” hesabına aktarılırsa, tebliğe göre uygulamadan yararlanmak yine mümkün olmayacaktır. Çünkü 9 sayılı Genel Tebliğ’de, bilanço içi kalemlerin birbiri içinde mahsubu şeklinde gerçekleştirilen sermaye artışlarının indirim tutarının hesabında dikkate alınmasının mümkün olmadığı açıklanmıştır. Bu anlayışta ortak tarafından şirkete nakden verilmiş borçların daha sonra sermayeye eklenmesinde de bu müesseseden yararlanmak mümkün gözükmemektedir. Ancak bu düşünüşün de yasal dayanağı olmadığı inancındayım. Nitekim yargı anlayışı idari anlayışın aksi yönünde oluşmuştur. 

İndirim uygulamasında dikkate alınacak faiz oranı kanunda “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı" olarak düzenlenmiştir. Konuyu açıklayan 9 sayılı Genel Tebliğ’de “bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı” olarak, TCMB tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan “Bankalarca Açılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranlarından ‘Ticari Krediler (TL Üzerinden Açılan) (Tüzel Kişi KMH ve Kurumsal Kredi Kartları Hariç)’ faiz oranının” dikkate alınması gerektiğini açıklamıştır (md.10.6.1). Söz konusu oran Merkez Bankası verilerine göre 2024 yılı sonu itibariyle % 55,58 olarak açıklanmıştır. Geçen yıl bu oran % 53,11 idi.

Dolayısıyla sermaye şirketleri 1.7.2015 tarihinden sonra gerçekleştirdikleri sermaye artırımlarının nakden ve fiilen ödenen kısımları üzerinden -daha sonra sermaye azaltımları ile geri çekilen tutar hariç olmak üzere- 2024 yılı için %55,58 oranını esas alarak hesaplayacakları indirim tutarını bu ay verecekleri yıllık kurumlar vergisi beyannamelerinde kurum kazancından indirebileceklerdir. Kazanç yetersizliği nedeniyle indirilemeyen tutar, izleyen yıla devredecektir. Ayrıca önceki vergilendirme dönemlerinde hesaplanıp da yine kazanç yetersizliği dolayısıyla indirilememiş olan tutar, 2024 yılı indirim tutarına endeksleme yapılmaksızın eklenerek dikkate alınabilecektir. Bu şekilde indirilemeyen tutarların izleyen yıla (2025’e) devrinde yine endeksleme yapılmayacaktır.(Ekonomim)
REKLAM ALANI
4- İSMMM Odası Silivri İlçe Temsilci Yardımcısı Gülşah Ürkek Sunumlarını Yapması İçin Uyumsofft Satış Direktörü Esin Özalp Çatıkkaş'ı Kürsüye Davet Etti.
>
(2026-2025-2024- 2023 - 2022 - 2021 - 2020 -2019 -2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 ve Diğer Yılları İçerir)
13 Mayıs tarihli "Nasıl Bir Ekonomi?" köşemizin bu hafta konusu “Üretim Odaklı Vergi Yaklaşımı” olurken;
İstanbul Üniversitesi hukuk fakültesinden mezun oldu Türkiye'nin değişik yerlerinde öğretmen Cumhuriyet Savcısı ve hakim olarak görev yaptı
Anneler günü ve Hıdırellez şenliklerinin aynı haftaya denk gelmesi sebebiyle, üyelerine bahar şenliği yaşatmak istedi.
Kurban Bayramı yaklaşırken milyonlarca çalışan ve emeklinin gözü maaşlar, bayram mesaileri ve ikramiye ödemelerine çevrildi. . . . . .
Değerli okurlar, yasalaşacak yeni Varlık Barışı tasarısı­nın “yurt içinde” bulunan var­lıklara ilişkin hükümlerini, gün­cel taslak metin . . . . .
2023 yılının Temmuz ayında devlet memurlarına 8.077 TL tutarında seyyanen artış yapıldı. Bu artış yalnızca tek seferlik bir ödeme olmadı.
" Anneler Günü" Kutlu Olsun.. İktisadi Haber Ajansı Ailesi Adına Nusret Sümer
Türkiye'de mali müşavirlerin çalışma hayatı için "Survivor" benzetmesi aslında bir mizahın ötesinde,
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi iş . . . .
30.11.2023 tarihli EKONOMİ gazetesinde yayınlanan “Meclise Sunulan Yeni Vergi Kanunu Teklifinde Bulunan Düzenlemeler” yazımızda . . . .
Vergi levhasının ihdas sebebi, vergi bilincinin oluşturulmasında kamuoyu baskısından yararlanmaktır. Ancak levhaların işyerlerine asılması. . . .
TBMM komisyonunda kabul edilen torba yasa teklifinde kurumlar vergisine ilişkin dikkat çeken bir değişikliğe gidildi.
İhracat Genel­gesi’ne göre; ih­racat bedeli dö­vizlerin fiili ih­raç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda ge­tirilmesi ve İBKB düzenlenmesi . . . . .
28 Şubat 2026 günü ABD ve İsrail’in İran’a saldırısıyla ilk önemli tepki petrol fiyatlarında ortaya çıktı. 60 dolar bandında istikrarlı bir . . . . .
Kurumlar vergisi beyan dönemi, 30 Nisan 2026 Perşembe akşamı itibariyle sona erdi. Şimdi başta geçici vergi beyan dönemi işleri olmak . . . .