TÜRMOB - GİB Çalıştayı
28 Mayıs 2024 Salı
“Dijital Dönüşüm Sürecinde Mesleğin Sorunlarının ve Geleceğinin Değerlendirilmesi”
TÜRMOB - GİB Çalıştayı
TÜRMOB - GİB Çalıştayı

“Dijital Dönüşüm Sürecinde Mesleğin Sorunlarının ve Geleceğinin Değerlendirilmesi”

Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, GİB ve TÜRMOB yetkililerin geniş katılımıyla “Dijital Dönüşüm Sürecinde Mesleğin Sorunlarının ve Geleceğinin Değerlendirilmesi” Çalıştayı gerçekleşti.

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu Mali Müşavirlik Mesleğinin acil çözülmesi gereken sorunlarını, çözüm önerileriyle birlikte 9 başlıkta topladı.

Çalıştay sonunda Mali Müşavirlik mesleğinin sorunlarının çözümüne ve geleceğine yönelik yapılacak çalışmalar için 4 farklı Çalışma Grubu oluşturuldu. 

TÜRMOB – GİB’in birlikte düzenlediği, “Dijital Dönüşüm Sürecinde Mesleğin Sorunlarının ve Geleceğinin Değerlendirilmesi” Çalıştayı TÜRMOB Genel Merkezi’nde gerçekleşti.

Çalıştaya; Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, GİB ve TÜRMOB yetkililerin geniş katılımıyla gerçekleşti.

GİB Başkanı Bekir Bayrakdar, burada yaptığı açılış konuşmasında, GİB olarak mesleğin sorunlarını ortadan kaldıracak tüm çalışmalara destek olacaklarını ifade etti.

Bayrakdar mesleki sorunların yanı sıra mesleğin geleceğinin şekillenmesi için yapılacak çalışmaların da çok önemli olduğunu vurguladı.

Bayrakdar, mali tatilin anlamlı bir hale gelmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, Avrupa'da bu uygulamanın başarılı olduğunu ve İdare ile eş güdümlü olarak çalışılması halinde mali tatilin uygulanabilir bir hale geleceğini söyledi.

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu burada yaptığı açılış konuşmasında, “TÜRMOB ve GİB arasında iyi bir işbirliği, diyalog var. Bugüne kadar başarılı çalışmalar gerçekleştirdik. Böyle bir çalıştay serisi başlatmak mesleğin sorunlarının giderilmesi ve mesleğin geleceğini şekillendirmek açısından çok önemli” dedi.

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, her zorlukta GİB ile görüşme içinde olduklarını belirterek, bundan sonra da GİB’in mesleğin sorunlarının çözümü için ellerinden geleni yapacaklarına olan inancın tam olduğunu dile getirdi.

Kartaloğlu, Mali Müşavirlerin yoğun bir gündemi olduğunu bu yoğun iş temposunun içinde bazı maddelerin acil olarak düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Kartaloğlu, mesleğin çözülmesi gereken acil sorunlarını başlıklar halinde şöyle sıraladı;

“Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi uygulanmamalıdır. Deprem bölgesinde mücbir sebep uzatılmalıdır. Mali Müşavirlik ücret tarifesi modernleştirilmelidir. Tahsilat sorunu çözülmelidir ve tahsil edilmeyen ücretin KDV’si ödenmemelidir. Mali Müşavirlik hizmetlerinde KDV indirilmelidir. Mali Tatil gerçekçi bir yapıya kavuşturulmalıdır. Beyan ve bildirimler sadeleştirilmelidir. Beratlama yerine zaman damgası kullanılmalıdır.”

Kartaloğlu, ayrıca Mali Müşavirlere Yeşil Pasaport verilmesi hususunda çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalara GİB’den de destek beklediklerini ifade etti.

Çalıştay sonrasında TÜRMOB ve GİB yetkililerinden oluşan 4 farklı çalışma grubu oluşturuldu.

1.Çalışma Grubu: GİB sisteminde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi, beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi hususunun görüşülmesi

2.Çalışma Grubu: İş yükünün ücretlendirilebildiği modern bir ücret tarifesine geçişin görüşülmesi, mesleki kalitenin artırılması ve haksız rekabetin sonlandırılması için GİB-TÜRMOB sözleşme entegrasyonunun ve iş hacminin dengeli dağılması için yapılması gerekenlerin görüşülmesi.

3.Çalışma Grubu: Mesleki sorumluluğun etkin hale getirilmesi ile disiplin cezalarının uygulanabilirliğinin artırılması hususunun görüşülmesi.

4.Çalışma Grubu: Dijital dönüşüm sürecinde vergi idaresinin ve mesleğin geleceğine yönelik tehdit ve fırsatların belirlenmesi ve atılması gereken adımların görüşülmesi.

Çalışma grupları önümüzdeki günlerde ilk toplantılarını gerçekleştirecekler.
REKLAM ALANI
3- O yıllara duyulan özlemin, o yılların sesi olmuş usta sanatçılarla ve onların eserleriyle bir nebze olsun giderildiği gecede, yakın zamanda kaybettiğimiz Edip Akbayram ve Volkan Konak da şarkılarıyla anıldı.
REKLAM ALANI
Taşıt Tanıma (TTB) Montaj İşlemlerini en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlamaları zorunludur.
Şirketlerde, “Kâr payı mı dağıtılsın, huzur hakkı mı ödensin?” sorusu sıkça günde­me gelir. Her ikisi de stopaja tabidir ve bir sonraki yıl . . . .
Firmamız İKTİSADİ DAYANIŞMA tarafından Sadece Abonelerimiz İçin Hazırlanan İktisadi Haber Dayanışma Haber Portalı Programımızı bilgisayarlarına atılan format tan dolayı Kaybedenler,
2025 Yılı Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) Limit Artışları ve Çağrı Dönemi Hakkında
Sanayi Siciline Kayıtlı Firmalar Yıllık İşletme Cetveli’ Ni 30/04/2025 Tarihine Kadar Vermeleri Gerekir
Geçen yazımda uyumlu mükelleflere tanınan vergi indiriminden yararlanma koşullarını aktarmış, idari anlayış ile yargı anlayışı arasında . . . .
Geçen haftaki yazımızda Kurumlar Vergisi beyanında ihtirazi kayıt konuları üzerinde durmuş, bu hafta enflasyon düzeltmesi konusundaki . . .
Battalgazi Malmüdürlüğü Bünyesinde Bulunan Bağlı Vergi Dairesinin Kapatılması Nedeniyle Hizmet Kesintisi Yaşanabilecek Vergi Daireleri Hakkında Duyuru
Mal ve hizmet alımları ve borçlanmalarda fiyatlamalar (transfer fiyatlaması) vergi avantajı sağlayacak şekilde ayarlanabilmektedir.
Konya Mali Müşavirler Odası üyelerine ve stajyerlerine yönelik eğitim faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. 2024 Yılı Kurumlar Vergisi . . .
Vergi aflarının adaletsizliklere yol açtığı, vergilerini dürüst ve zamanında ödeyen mükelleflerin cezalandırılması sonucunu verdiği, . . .
Ülkemizde, bir tasarruf ve yatırım kül­türü haline gelen altının yüzde 80’i kayıt dışı (yastık altı) olduğu, bunun yak­laşık 4 bin 500 ton ve . . . .
Son yıllarda ülkemizde ekonomik koşullar öyle ağırlaştı ki, toplumun geniş kesimleri yüksek enflasyonun getirdiği artan fiyatlarla mücadele . . .
2024 Yılı Kurumlar Vergisi Beyanında Özellikli Durumlar
Vergi Usul Kanunu’nun 323. maddesine göre tahsili mümkün olmayan bir alacağın şüpheli alacak karşılığına konu edilerek vergi matrahının. . . .
Gelir vergisinde yıllık beyanname verme süresi bugün sona eriyor, kurumlar vergisinde ise 1 Nisan’da başladı. Kurumlar vergisi mükellefleri . . .