Ticari ve mesleki kazançlarda yoklama ile vergileme dönemi!
31 Temmuz 2024 Çarşamba
Malum bu hükümet döneminin ritüeli haline gelen torba kanun uygulamalarının bir yenisi daha gündemde.
Ticari ve mesleki kazançlarda yoklama ile vergileme dönemi!
EKO ANKARA

Ticari ve mesleki kazançlarda yoklama ile vergileme dönemi!

Nevzat SAYGILIOĞLU

Malum bu hükümet döneminin ritüeli haline gelen torba kanun uygulamalarının bir yenisi daha gündemde.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in imzasını taşıyan yani onunla özdeşleşen vergi kanunu değişikliklerinden birisi nihayet yasalaştı. Toplam 61 maddeden oluşan yeni torba kanunun içerisinde vergi ile ilgili 7 kanunda 43 madde ile düzenleme yapıldığı anlaşılıyor. 

Kanunun tümüne bakılacak olursa asgari kurumlar vergisi gibi yeni düzenleme dışında özgün ve nitelikli bir düzenleme yok. Vergi cezalarıyla ilgili çok sayıda düzenleme var. Böyle bir düzenlemeyi “vergi adaletini sağlama” hedefiyle bağdaştırmak mümkün değil.

Kamuoyunda tartışılan önemli konular ya unutulmuş ya da ertelenmiş durumda. Yeni yasama dönemi için beklemek boş bir hayal. 

Kaldı ki bu vergi düzenlemeleriyle ilave vergi hasılatı da sağlamak kolay değil. Basına yansıdığı şekliyle Maliye’nin yaptığı etki analizi hesaplamasına göre beklenen ilave vergi 120 milyar lira olarak ifade ediliyor.

Bunları bir tarafa bırakarak bu kanunla devreye giren yeni bir düzenlemeden bahsedelim. 

Düzenlemenin özü şu: “Ticari ve mesleki kazanç elde eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için günlük hasılat tespiti yoluyla gelir vergisi matrahlarının belirlenmesi”.

Kanunun 3. maddesiyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun daha önce yürürlükten kaldırılmış (mülga) 69. maddesi yeniden ihdas ediliyor. 

- Kapsama ticari ve mesleki kazanç elden eden gelir vergisi mükellefleri dahil edilmiş,

- Aynı faaliyetleri yürüten kurumlar vergisi mükellefleri için de bu düzenleme geçerli,

- Bu firmaların bir ayda en az 3 kez ve bir takvim yılında da en az 12 kez olmak kaydıyla günlük hasılatlarının tespiti hedeflenmiş,

- Hasılat tespitini Maliye Bakanlığı’nın vergi müfettişleri veya yoklama memuru gibi diğer vergi elemanları yapacaklar,

- Vergi elemanlarının yapacakları denetim sonuçlarından hareketle o firmanın aylık ve yıllık hasılatları tespit edilecek, 

- Tespit edilen hasılatlar ile anılan firmanın kayıtlarında yer alan hasılat arasındaki fark yüzde 20’den fazla olanlar mercek altına alınacak,

- Bu firmalar vergi dairesi tarafından izaha davet edilecek,

- Verdikleri izahat yetersiz görülürse gerekli vergi tarhiyatı yoluna gidilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak. 

Şimdi gelelim bu düzenlemenin pratiğine yani uygulamasına…

Bu madde gerçekten ve etkin bir şekilde uygulanabilir mi? Vergi idaresinin denetim ve yoklama memuru sayıları yeterli mi? Bu yolla vergi hasılatı sağlanabilir mi? Daha da önemlisi vergi mükelleflerinin vergiye uyumu sağlanabilir mi?,,,

Bu soruları çok daha fazla artırabiliriz. 

- Her şeyden önce ticari ve mesleki kazanç elde eden gelir ve kurumlar vergisi mükellef sayısı neredeyse 2 milyon. Oysa vergi denetimi yapan müfettiş sayısı 8 bin civarında ve yoklama memurları da bir o kadar değil. Dolayısıyla bir denetim elemanı başına düşen mükellef sayısı yüzlerle ifade edilebilir.

- Mükellefin iş yerinde yoklama yapmanın zorluğu unutulmamalı. Gece kulübü, bar, pavyon gibi eğlence yerlerinin, açık mekân veya depo niteliğindeki iş yerlerinin hasılatlarının tespiti çok zor olabilir.

- Bir ayda en az 3 ve bir yılda en az 12 tam günün geçirileceği işyerinde mükellef ile diyaloğu sağlıklı bir şekilde sürdürmek ve sonlandırmak da bir başka sıkıntı olabilir.

- Yoklama sonucu düzenlenen tutanaklar ve ona bağlı olarak hazırlanacak raporlar ya da tarhiyatlar sonucu yeni bir ihtilafın önü açılmış olabilir.

- Bu ihtilaf vergi mahkemelerinde ve üst yargı yerlerinde en az 5 yıl zaman alabilir. Yani vergi uyuşmazlıkları sayısı milyonlara ulaşabilir.

- Üstelik sonuçları da Maliye açısından hüsran olabilir.

Dolayısıyla şimdiden söyleyelim. Bu düzenleme kolay kolay işlemez ve sonun da kaldırılır. Yapılanlar da boşa çıkmış olur. Daha da kötüsü vergi idaresinin etkinliği ve saygınlığı Zarar görür. 

Sözün özü; Sorunları görmezden gelmek ve etrafında dolaşmak yerine, ciddi bir iş olan vergiciliği her yönüyle düşünerek icra edip ülkenin önemli bir sorununa çözüm getirmek lazım.(Ekonomim)
REKLAM ALANI
3- O yıllara duyulan özlemin, o yılların sesi olmuş usta sanatçılarla ve onların eserleriyle bir nebze olsun giderildiği gecede, yakın zamanda kaybettiğimiz Edip Akbayram ve Volkan Konak da şarkılarıyla anıldı.
REKLAM ALANI
Taşıt Tanıma (TTB) Montaj İşlemlerini en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlamaları zorunludur.
Şirketlerde, “Kâr payı mı dağıtılsın, huzur hakkı mı ödensin?” sorusu sıkça günde­me gelir. Her ikisi de stopaja tabidir ve bir sonraki yıl . . . .
Firmamız İKTİSADİ DAYANIŞMA tarafından Sadece Abonelerimiz İçin Hazırlanan İktisadi Haber Dayanışma Haber Portalı Programımızı bilgisayarlarına atılan format tan dolayı Kaybedenler,
2025 Yılı Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) Limit Artışları ve Çağrı Dönemi Hakkında
Sanayi Siciline Kayıtlı Firmalar Yıllık İşletme Cetveli’ Ni 30/04/2025 Tarihine Kadar Vermeleri Gerekir
Geçen yazımda uyumlu mükelleflere tanınan vergi indiriminden yararlanma koşullarını aktarmış, idari anlayış ile yargı anlayışı arasında . . . .
Geçen haftaki yazımızda Kurumlar Vergisi beyanında ihtirazi kayıt konuları üzerinde durmuş, bu hafta enflasyon düzeltmesi konusundaki . . .
Battalgazi Malmüdürlüğü Bünyesinde Bulunan Bağlı Vergi Dairesinin Kapatılması Nedeniyle Hizmet Kesintisi Yaşanabilecek Vergi Daireleri Hakkında Duyuru
Mal ve hizmet alımları ve borçlanmalarda fiyatlamalar (transfer fiyatlaması) vergi avantajı sağlayacak şekilde ayarlanabilmektedir.
Konya Mali Müşavirler Odası üyelerine ve stajyerlerine yönelik eğitim faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. 2024 Yılı Kurumlar Vergisi . . .
Vergi aflarının adaletsizliklere yol açtığı, vergilerini dürüst ve zamanında ödeyen mükelleflerin cezalandırılması sonucunu verdiği, . . .
Ülkemizde, bir tasarruf ve yatırım kül­türü haline gelen altının yüzde 80’i kayıt dışı (yastık altı) olduğu, bunun yak­laşık 4 bin 500 ton ve . . . .
Son yıllarda ülkemizde ekonomik koşullar öyle ağırlaştı ki, toplumun geniş kesimleri yüksek enflasyonun getirdiği artan fiyatlarla mücadele . . .
2024 Yılı Kurumlar Vergisi Beyanında Özellikli Durumlar
Vergi Usul Kanunu’nun 323. maddesine göre tahsili mümkün olmayan bir alacağın şüpheli alacak karşılığına konu edilerek vergi matrahının. . . .
Gelir vergisinde yıllık beyanname verme süresi bugün sona eriyor, kurumlar vergisinde ise 1 Nisan’da başladı. Kurumlar vergisi mükellefleri . . .