Zarar mahsubunda kritik detaylar
09 Nisan 2026 Perşembe
Kurumlar vergisi beyan dönemi baş­lamış bulunmaktadır. Beyannamede mahsup edilecek unsurlardan biri de “Geç­miş Yıllar Zararı” dır. . . . .
Zarar mahsubunda kritik detaylar
Zarar mahsubunda kritik detaylar

Mahmut Bülent YILDIRIM
mahmut.yildirim@dunya.com

Kurumlar vergisi beyan dönemi baş­lamış bulunmaktadır. Beyannamede mahsup edilecek unsurlardan biri de “Geç­miş Yıllar Zararı” dır. Kurumlar vergisi be­yannamesinde, her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve 5 yıldan fazla nakledil­memek şartıyla geçmiş yılların beyanname­lerinde yer alan zararlar kurum kazancın­dan indirilebilmektedir.

Mükelleflerce bir hesap dönemi içerisinde oluşan zararın, ta­kip eden 5 hesap döneminde oluşacak kâr­larla mahsup edilememesi halinde mah­sup imkanı ortadan kalkmaktadır. Geçmiş yıl zararlarının mahsubu yapılırken dikkat edilmesi gereken hususları hatırlatmakta fayda var. Zira dijital denetim sistemleri ile beyannameler analiz edilmekte ve hatalı ol­duğu düşünülen zarar mahsupları için mü­kellefler izaha davet edilmektedir.

Son beş yılın mali zararı mahsup edilebilir

Kurumlar Vergisi Kanununun 9. Maddesi­ne göre, 2020, 2021, 2022, 2023 ve 2024 yılı zararları 2025 yılı kurumlar vergisi beyanna­mesinde mahsup edilebilir. Ayrıca son beş yı­la ilişkin zararın her yıla ilişkin tutarının ay­rı ayrı beyannamede gösterilmesi gerekmek­tedir. Geçmiş yıl zararları mahsup edilirken bilançoda yer alan ticari zararlarını değil, ka­nunen kabul edilmeyen giderlerin ilavesin­den vergi mevzuatının izin verdiği indirim ve istisnaların düşülmesinden sonra ulaşıla­cak mali zarar esas alınmalıdır. Ticari bilanço zararı oluşan bir işletmenin kanunen kabul edilmeyen giderleri ticari bilanço zararından daha fazla ise vergi matrahı çıkacak ve devre­den bir zarar oluşmayacaktır.

2022 yılı zararı mahsup edilemez

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümlerinden yararlanan ku­rumlar vergisi mükelleflerinin, matrah artı­rımında bulundukları yıllara ait olup indirim konusu yapılmayan 2018 ila 2021 yıllarına ait geçmiş yıl zararlarının yarısı ile 2022 yılına ait zararının tamamı, 2023 ve müteakip yıl kârlarından mahsup edilmez.

Yurtdışı zararlarının mahsubu

Kurumların yurt dışı faaliyetlerinden za­rar doğması halinde, belirli koşullar dahi­linde kurum kazancından indirilebilmesi mümkün bulunmaktadır. Kurumların yurt dışı faaliyetlerinden doğan zararlarının mahsup edilebilmesi için; söz konusu zarar­ların Türkiye’de kurumlar vergisinden istis­na edilen kazançlarla ilgili olmaması ve beş yıldan fazla nakledilmemesi gerekmektedir. Ayrıca faaliyette bulundukları ülkenin vergi kanunlarına göre beyan ettikleri matrahla­rını her yıl o ülke mevzuatına göre denetim yetkisini haiz kuruluşlara incelettirip rapora bağlatmaları ve raporun aslı ile birlikte ter­cüme edilmiş bir örneğini Türkiye’deki ilgili vergi dairesine vermeleri şarttır.

Enflasyon düzeltmesi zararlarının mahsubu

Enflasyon düzeltmesi işlemleri 31.12.2023 tarihli bilançolara uygulanmış, düzeltmeden kaynaklanan kâr zarar, Enflasyon Düzeltme­si Kâr Zarar hesabında gösterilmiştir. 2024 hesap dönemine ait vergi matrahı ise düzel­tilmiş bilançoya göre tespit edilmiş ve düzelt­me işlemleri “Dönem Karı veya Zararı Hesa­bı”na devredilerek kapatılmıştır. Dolayısıyla Enflasyon Düzeltmesi Kâr Zarar hesabı 2023 yılı bilançolarının düzeltilmesi neticesinde kullanılmış ve sonrasında Dönem Kâr Zarar hesabıyla kapatılmıştır. 2023 yılı zararı 2024 ve sonraki dönemlerde mahsup edilebilir. 2023 bilançosu kârlı ancak düzeltme sonu­cu zarara dönüşmüşse bu zarar mahsup edi­lemez. 2024 yılı zararı mahsuba konu olacak­tır. Çünkü 2024 yılı zararı artık düzeltme kâr zararı değil dönem kârı zararı olmuştur.(Dünya)
REKLAM ALANI
4- DÖRDÜNCÜ BÖLÜ; Ayın Konuğu TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan'la, Genel Yayın Yönetmenimiz Nusret Sümer Mali Müşavirlerin Sorunlarını Enine Boyuna Masaya Yatırdı.
>
Türkiye'de mali müşavirlerin çalışma hayatı için "Survivor" benzetmesi aslında bir mizahın ötesinde,
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi iş . . . .
30.11.2023 tarihli EKONOMİ gazetesinde yayınlanan “Meclise Sunulan Yeni Vergi Kanunu Teklifinde Bulunan Düzenlemeler” yazımızda . . . .
Vergi levhasının ihdas sebebi, vergi bilincinin oluşturulmasında kamuoyu baskısından yararlanmaktır. Ancak levhaların işyerlerine asılması. . . .
TBMM komisyonunda kabul edilen torba yasa teklifinde kurumlar vergisine ilişkin dikkat çeken bir değişikliğe gidildi.
(2026-2025-2024- 2023 - 2022 - 2021 - 2020 -2019 -2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 ve Diğer Yılları İçerir)
İhracat Genel­gesi’ne göre; ih­racat bedeli dö­vizlerin fiili ih­raç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda ge­tirilmesi ve İBKB düzenlenmesi . . . . .
28 Şubat 2026 günü ABD ve İsrail’in İran’a saldırısıyla ilk önemli tepki petrol fiyatlarında ortaya çıktı. 60 dolar bandında istikrarlı bir . . . . .
Kurumlar vergisi beyan dönemi, 30 Nisan 2026 Perşembe akşamı itibariyle sona erdi. Şimdi başta geçici vergi beyan dönemi işleri olmak . . . .
Danıştay tarafından verilen son kararlar, ilgili sektörleri sevindirirken, Maliye’yi oldukça üzmeye başladı! Bu kararların ortak özelliği ise,. . . .
Bazı basın ve yayın organlarında; “Mart ayında Petrol ve Doğalgaz ürünlerinden tahsil edilen ÖTV tutarı bir önceki aya göre sadece 8 milyar lira azaldı
İndirim tutarının hesaplanmasında TCMB tarafından yararlanılan yıl için en son açıklanan ticari krediler faiz oranı dikkate alınacağından, . . . .
Kadınlar için yaşam her an mücadele ile geçiyor. Çocuk da doğunca, kadının yaratılışı gereği üretkenliği daha da artıyor. Her türlü . . . . .
Engelliler Haftası kapsamında düzenleyeceğimiz etkinliğimizi 8 Mayıs 2026 Cuma günü Saat 13:00’ da gerçekleştireceğiz.
Futbol hayatımızın vazgeçilmez bir gerçeği ve büyük tutkusu! Tabi, bir de futbolun yarattığı bir ekonomi var! Forma, kulübe özel eşyalar, . . . . .
Türkiye ekonomisinin bugün karşı karşıya olduğu tabloyu anlamak için iki temel alana bir­likte bakmak gerekiyor: Merkez Bankası rezervleri . . . .